3.3.2 Integraal
In 2014 heeft uw raad de integrale visie op de openbare ruimte vastgesteld. Deze visie vormt het kader voor het ontwikkelen van beleid en het uitvoeren van het beheer en onderhoud en projecten. In de visie zetten wij het gebruik en de gebruiker centraal.
Met het vaststellen van de nota 'Op weg naar een toekomstbestendige openbare ruimte' is de integrale aanpak op inhoud en proces nog eens bekrachtigd, waarbij ook doelen vanuit andere programma’s kunnen worden meegekoppeld (denk aan duurzaamheid, gezondheid, economie, klimaatadaptatie en de verkeersagenda). Steeds belangrijker wordt de verbinding met de sociale opgaven. Daarnaast vindt inbreng plaats, vaak mede in het spoor van de bestuurlijke vernieuwing, waarbij gebruik wordt gemaakt van de lokale kennis en de aanwezige energie van onze inwoners en ondernemers. Kansen en initiatieven van derden willen wij daarbij zoveel mogelijk benutten.
Met het samenbrengen van opgaven werken wij toe tot het maken van prognoses voor de investeringen die moeten worden gedaan voor een toekomstbestendige openbare ruimte in bestaande dorpen en wijken. Hierbij streven wij naar structurele financiering van deze grote opgave.
Naast het technische beheer zetten wij de komende jaren in op het verduurzamen van de gemeentelijke gebouwen.
Door meerdere factoren merken we dat prijzen voor materialen en onderdelen sterk stijgen. Ook is het door de krapte op de arbeidsmarkt steeds lastiger om goed (ingehuurd) personeel aan te trekken. De gemeentelijke ambitie en landelijke opgaven (bijvoorbeeld op gebied van participatie en klimaat) zijn hierdoor steeds lastiger te realiseren en komen soms moeilijk van de grond.