Binnen het bestaand bebouwd gebied zien we het besef groeien dat een integrale en gebiedsgerichte aanpak noodzakelijk is om tot een toekomstbestendige openbare ruimte te komen. De samenhang tussen de fysiek ruimtelijke opgaven en de sociale vraagstukken komt steeds beter in beeld. Een nieuwe uitdaging die zich aandient is het vervlechten van de groeiopgave voor Raalte met de opgaven om het bestaande bebouwde gebied toekomstbestendig te maken.
In organisatorisch opzicht zijn stappen gezet om de doelen in beleid en de omgevingsvisie ook te kunnen halen, waarbij in toenemende mate een omslag wordt gemaakt van ad hoc naar planmatig werken.
In 2022 is wederom gewerkt aan het opstellen van beheerplannen, naast het afronden van de assetsheets. Er is voortgang geboekt, zij het minder dan gewenst. Hieraan ligt een capaciteitsvraagstuk ten grondslag. Veel vraagstukken vragen om inzet op operationeel niveau, hierin is in 2022 voorzien. Dit biedt ruimte om op strategisch niveau een grotere inzet te plegen in 2023.
Op het gebied van klimaatbeleid is de regionale samenwerking in Rivus verband beklonken. De gemeente Raalte levert hieraan haar bijdrage. We verwachten hiervan de vruchten te kunnen plukken. Op dit gebied groeit de bewustwording en samenwerking gestaag.
Om te kunnen bijdragen aan landelijke doelstellingen op het gebied van biodiversiteit en circulariteit wordt de stap gezet om beleid te ontwikkelen, de ambitie te bepalen en om te komen tot uitvoeringsprogramma’s.
We zien in toenemende mate dat inwoners en maatschappelijke organisaties meedenken en meewerken aan de inrichting en het beheer van de openbare ruimte. Dit draagt bij aan een positieve waardering.
Meerdere crisissen hebben een impact op het realiseren van de doelen binnen programma 2, integraal beheer openbare ruimte. Naast het stijgen van de kosten is de beschikbaarheid van capaciteit en levering van materiaal en materieel een punt van zorg. Dit kan leiden tot vertraging in de planning van de uitvoering van werken.