Programma's

Programma 2: Integraal beheer openbare ruimte

2.2.3 Wat hebben we ervoor gedaan en wat hebben we ermee bereikt?

1.1 In 2022 is het beheerplan toekomstbestendig openbaar groen vastgesteld en zijn extra middelen geraamd om hieraan uitvoering te kunnen geven. Het beheerplan voor de buitensportaccommodaties bevindt zich in een afrondende fase.

1.2 Voor het borgen van de veiligheid en het voorkomen van kapitaalvernietiging is voor het wegbeheer op basis van toestandsinspecties een pakket van maatregelen uitgevoerd naast de investeringen die wij doen in het kader van het meerjareninvesteringsprogramma openbare ruimte (zie 4.1.2.6).

1.3  In 2022 is het beheerplan buitensportaccommodaties geactualiseerd en het ligt in de planning om deze in het 1e kwartaal 2023 vast te stellen.  In het plan is aandacht voor de discussie over SBR (microplastic) als infill voor kunstgrasvelden. Vanuit de relatie met volksgezondheid en milieu wordt er in 2023 Europese wetgeving verwacht waarbij verondersteld wordt dat er een besluit wordt genomen om microplastics vanaf 2027 te verbieden als infill voor de kunstgrasvelden. De consequenties voor een natuur- en milieuvriendelijke toepassing van infill zijn in het beheerplan financieel vertaald.  

2.1 De eerste stappen zijn gezet op een programmatische aanpak van de openbare ruimte door de organisatie verder op orde te brengen en een quick scan uit te voeren voor bijvoorbeeld de wijk Langkamp. Op basis hiervan kunnen vervolgstappen worden gezet naar een planmatige aanpak.

2.2. In 2022 is gestart met het uitvoeren van de eerste versie van het meerjareninvesteringsprogramma openbare ruimte. De voorbereidingen zijn gestart om hieraan de komende jaren ook daadwerkelijk uitvoering te kunnen geven. Daarnaast is een nieuwe versie (2023-2026) van het meerjareninvesteringsprogramma gemaakt en vastgesteld. Ook is in 2022 een eerste aanzet gedaan om te komen tot het prioriteren van gebieden die uiteindelijk moeten leiden tot het maken van financiële prognoses.

3.1 De werkgroep Groene Agenda heeft het afgelopen jaar diverse projecten gerealiseerd waarbij samen met inwoners ingezet is op het versterken van de biodiversiteit. Daarnaast zijn er diverse inwonersinitiatieven gefaciliteerd en gerealiseerd waarbij er volop aandacht is voor het versterken van de biodiversiteit onder andere (pluktuinen en (buurt)moestuinen).

3.2 Het daadwerkelijk uitvoeren van maatregelen om de biodiversiteit te versterken vindt op steeds grotere schaal plaats, zowel binnen de bebouwde kom als in het buitengebied. Het beheerplan toekomstbestendig openbaar groen biedt hiervoor een belangrijke impuls.

4.1 Voor het verduurzamen van de gemeentelijke gebouwen Raalte (verder VGGR) zijn 8 van de 10 geoormerkte gebouwen klaar. In verband met renovatieplannen voor de brandweerkazernes in Raalte en Heino, zijn beide gebouwen uit het VGGR-project gehaald. Het verduurzamen van deze gebouwen zal meegenomen worden in het VGGR-vervolgtraject of separaat binnen een projectmatige aanpak van de renovatie.

4.2 We zijn in een aantal projecten begonnen met de aanpak van de klimaat- en duurzaamheidsopgave. In het project Grote Markt/De Plas (Raalte) is afkoppelen meegenomen als extra opgave, dat is in de realisatiefase. Het project Zwolseweg/Dorpsstraat (Heino) is in de planvormingsfase, inwoners en stakeholders zijn betrokken via een klankbordgroep. En we hebben met inwoners enkele speelplekken heringericht, waarbij de verharding is afgenomen ten gunste van groen.

5.1 We hebben informatiemateriaal ontwikkeld en actief de basisscholen benaderd over het klimaatbestendig maken van schoolpleinen. Eén school heeft een financiële bijdrage ontvangen voor het realiseren van een klimaat adaptief schoolplein.

5.2 We hebben zo'n 160 subsidies verstrekt aan inwoners om hun huizen en tuinen klimaat adaptief te maken. Door onze tegelophaalservice zijn dit jaar zo’n 21.000 tegels gewipt, wat ons in de top 10 heeft gebracht van het NK tegelwippen. Samen met Salland Wonen hebben we bij de Wilgensingel inwoners geholpen om hun tuinen te ontharden en vergroenen. Regionaal hebben we met de GGD, Deventer en Dalfsen onderzoek gedaan naar de gevolgen van hitte op (zelfstandig wonende) ouderen. En we hebben veel gedaan aan communicatie, om de bewustwording over klimaatadaptatie te vergroten.

6.1 Het meerjarenonderhoudsplan (oftewel MJOP) was in 2022 voor alle gebouwen in gemeentelijk bezit de leidraad voor het uitvoeren van gebouwgebonden onderhoud. De onderhoudswerkzaamheden zijn voor alle gebouwen binnen budget en conform MJOP uitgevoerd met uitzondering van het gemeentehuis en de beide brandweerkazernes in Raalte en Heino. Voor deze gebouwen zijn er renovatieplannen en is er daarom alleen waar nodig het hoogstnoodzakelijke (veiligheid en wet & regelgeving) aan onderhoud uitgevoerd.

Deze pagina is gebouwd op 06/26/2023 15:36:56 met de export van 06/26/2023 15:31:44