Paragrafen

Weerstandsvermogen en risicobeheersing

3.2.6.6 Classificatie en conclusie kengetallen

Classificatie kengetallen
In onderstaande tabel zijn de vijf kengetallen geclassificeerd. Links (verticaal) wordt de waardering van het kengetal weergegeven, waarbij A gunstig betekent, B is neutraal en C is ongunstig. Boven (horizontaal) geeft het verloop van het kengetal weer. Zo is te zien of het kengetal zich al dan niet goed ontwikkelt in meerjarenperspectief.

Conclusie
Bijna alle financiële kengetallen hebben zich in 2022 in positieve zin ontwikkeld. Alleen de belastingcapaciteit is fractioneel afgenomen, maar ten opzichte van het landelijk gemiddelde scoren we hier nog steeds goed op.
Alle andere kengetallen geven een goede ontwikkeling te zien en bevinden zich nadrukkelijk aan de goede kant van de tabel. De solvabiliteit is door de toename van het eigen vermogen behoorlijk toegenomen en ook de netto schuldquote heeft mede hierdoor (en door verlaging van langlopende leningen) een positieve impuls gekregen.
De afhankelijkheid van de grondexploitatie wordt ook steeds minder, wat een goede zaak is. Tenslotte is de structurele exploitatieruimte toegenomen. Dit laatste is echter een momentopname. Het is namelijk de verwachting dat deze de komende jaren wat onder druk zal komen te staan door een verhoging van de structurele lasten gecombineerd met de onzekerheid van de Algemene Uitkeringen vanuit het Rijk vanaf 2026.

Deze pagina is gebouwd op 06/26/2023 15:36:56 met de export van 06/26/2023 15:31:44