2.4.3 Wat hebben we ervoor gedaan en wat hebben we ermee bereikt?
1.1 De programma’s: Raalte Gezond, Roalter Sportakkoord en Preventie akkoord zijn samengevoegd in één programma ‘Raalte Sportief en Gezond’ inclusief een subsidieregeling. Op deze manier creëren we meer samenhang in welzijn, gezondheid en sport.
1.2 Alle jeugdprofessionals van het CJG, de gemeente en het jongerenwerk zijn geschoold in de visie positieve gezondheid middels de GG/ZZ methode (van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag).
2.1 We zijn gestart met de evaluatie ondersteuning mantelzorg. Door het stellen van prioriteiten bij een aantal andere beleidsonderdelen is het nog niet gelukt om dit onderdeel af te ronden.
3.1 Met het project Kansrijke Start zijn er netwerkbijeenkomsten georganiseerd om de samenwerking tussen het medisch en sociaal domein rond de eerste 1.000 dagen van een kind verder te versterken.
3.2 Het koplopertraject onafhankelijke cliëntondersteuning is onderdeel van het 'Toekomstperspectief Kr8 van Raalte' dat in februari 2022 is vastgesteld door de raad. Op basis daarvan is de rol van onafhankelijke cliëntondersteuning verder geconcretiseerd.
4.1 Veilig Thuis beweegt zich naar een expertiseorganisatie. Het CJG en maatschappelijk werk pakken casuïstiek rondom huiselijk geweld en kindermishandeling lokaal op. Om aan deze functie goed uitvoering te geven, hebben de professionals van het CJG en maatschappelijk werk aanvullende scholing gehad.
4.2 In 2022 hebben we in samenwerking met de regiogemeenten Deventer, Olst-Wijhe, Lochem en Zutphen een start gemaakt met de vernieuwing van de Regiovisie Beschermd Wonen, Maatschappelijke Opvang, Openbare Geestelijke Gezondheidszorg en Verslavingszorg. In 2022 is een atelierbijeenkomst gehouden met delegaties van aanbieders, lokale Wmo-adviesraden, corporaties en andere partijen. Daarnaast is gerelateerd beleid in beeld gebracht en heeft overleg plaatsgevonden met de zorgverzekeraars en zorgkantoren. Een geactualiseerde Regiovisie zal in 2023 worden voorgelegd aan alle gemeenteraden van de samenwerkende gemeenten.
4.3 De aanbesteding voor specialistische jeugdhulp is in 2022 uitgevoerd. De aanbesteding heeft gestuurd op contractering van kwalitatief goede aanbieders en het formaliseren van de transformatie in de jeugdhulp met behulp van een Transformatieconvenant. Vanwege het uitgangspunt reële tarieven in deze aanbesteding zijn de tarieven gestegen, dit heeft impact op de kosten voor specialistische jeugdhulp vanaf 2023. De nieuwe contracten zijn per 1 januari 2023 ingegaan.
4.4 De aanbesteding Huishoudelijke Hulp is in 2022 uitgevoerd. Het aantal aanbieders voor huishoudelijke hulp is uitgebreid waarmee we hopen voldoende aanbod te hebben. De nieuwe contracten gaan in op 1 maart 2023.
5.1 In het laatste kwartaal van 2022 is gestart met de actualisatie van het Actieplan Zelfstandig Thuis Wonen. Deze actualisatie loopt door in 2023.
6.1 We hebben geïnvesteerd op de samenwerking met de zorgverzekeraar en zorgkantoor door een samenwerkingsagenda op te stellen en meer te participeren in Salland United. 2022 stond vooral in het teken van elkaars wereld beter leren kennen en gezamenlijke thema's verkennen. In 2023 intensiveren we deze samenwerking en trekken we onder andere samen op bij de uitvoering van het Integraal Zorgakkoord (IZA) en het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA).
6.2 We hebben eind 2022 een start gemaakt met de doorbraakmethode. Onder leiding van het Instituut voor Publieke Waarden werken we middels de doorbraakmethode aan het doen wat nodig is, juist in complexe situaties.
6.3 Bij de wijkaanpak Wilgensingel zijn inwoners actief betrokken bij een aantal acties die hebben plaatsgevonden in samenwerking met onder andere Salland Wonen. De acties en de samenwerking zijn geëvalueerd en dit heeft geresulteerd in een plan voor het vervolg. Deze opzet is gedragen door de huidige samenwerkingspartners en omvat de introductie van meer partijen om mee samen te werken. Inwoners blijven een belangrijke rol hebben. Het plan kan ingezet worden in andere wijken/ buurten.
6.4 In 2022 in de visie 'Toekomstperspectief Kr8 van Raalte' vastgesteld. In deze visie zijn de uitkomsten van de evaluaties van de kernteams en de Kr8 samenwerking, samen met het koplopertraject voor onafhankelijke cliëntondersteuning, gebundeld tot één visie. Op basis van deze visie werken we aan een sterkere verbinding tussen leefwereld, sociale basis, voorliggend veld en specialistische zorg.
7.1 Het CJG is een lessenreeks gestart op het Carmel College gericht op het vergroten van de weerbaarheid van leerlingen. Het CJG is actief betrokken geweest bij het opstellen van het uitvoeringsplan Nationaal Programma Onderwijs, daarin staat opgenomen dat de rol van het CJG uitgebreid wordt om de verbinding onderwijs-jeugdhulp verder te verstevigen.